„O hartă comună cu coduri de culori, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, reprezintă primul rezultat important. Invităm acum statele membre să se asigure că sunt furnizate datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informații exacte privind situația epidemiologică din UE și din regiunile sale”, spune Comisia Europeană într-un comunicat.

Potrivit recomandării Consiliului, statele membre ar trebui să furnizeze săptămânal Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) datele disponibile cu privire la: numărul de cazuri noi raportate la o sută de mii de locuitori înregistrate în ultimele 14 zile; numărul de teste raportate la o sută de mii de locuitori efectuate în ultima săptămână (rata de testare); procentul de teste pozitive efectuate în ultima săptămână (rata testelor pozitive).

Pe baza acestor date, ECDC va publica o hartă săptămânală a statelor membre ale UE, pe regiuni, marcate cu următoarele culori:

  • verde, în cazul în care rata de incidență a cazurilor de Covid pe o perioadă de 14 zile este mai mică de 25, iar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;
  • portocaliu, în cazul în care rata de incidență a cazurilor de Covid pentru ultimele 14 zile este mai mică de 50, dar rata testelor pozitive este mai mare sau egală cu 4% sau în cazul în care rata de incidență pe o perioadă de 14 zile se situează între 25 și 150, dar rata testelor pozitive este mai mică de 4%;
  • roșu, în cazul în care rata de incidență pe o perioadă de 14 zile este de cel puțin 50, iar rata testelor pozitive este de cel puțin 4% sau în cazul în care rata de incidență pe o perioadă de 14 zile este de peste 150;
  • gri, în cazul în care nu sunt disponibile informații suficiente sau dacă rata de testare este de maximum 300 de teste

De asemenea, statele membre au convenit cu privire la recunoașterea reciprocă a testelor pentru depistarea coronavirusului, deși pot încă decide fiecare ce măsuri restrictive aplică, cum ar fi carantina sau testarea.

Toate informațiile cu privire la călătoriile în UE vor fi disponibile pe platforma „Re-open EU” („Să redeschidem UE”), care va conține și un link către harta comună publicată periodic de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.

Sursă: document oficial, comunicat Comisia Europeană

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday