Consiliul Uniunii Europene, prin ambasadorii statelor membre, reuniți în formatul COREPER, a votat în favoarea desemnării Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european. A primit 17 voturi „pentru”, din totalul de 22 de voturi exprimate.

 

Următorul pas pentru Kovesi este votul de validare în Parlamentul UE, potrivit G4Media.

În urma discuțiilor de marți dintre Consiliu și Parlamentul Blocului Comunitar, s-a stabilit ca decizia finală să fie luată joi. Parlamentul și-a afirmat în repetate rânduri susținerea pentru candidatura Codruței Kovesi, chiar și după reconfigurarea din urma alegerilor din mai. Ultima dată, sprijinul a fost invocat la jumătatea lunii august, după cum amintește Euractiv.ro.

Premierul Viorica Dăncilă anunța miercuri, la finalul Comitetului Executiv al PSD, că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în respectiva funcție: Am spus şi repet acest lucru, nu susţinem un mandat pentru Laura Codruţa Kovesi. Nu susţinem acest mandat pentru că mi se pare o abordare firească. Atunci când sunt anumite acuze, atunci când există suspiciuni asupra oricărui om, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau pentru postul pentru care candidează, trebuie să lămurească aceste lucruri şi pe urmă să ocupe această funcţie. Deci îmi menţin poziţia pe care am avut-o până acum”.

Prim-ministrul face referire la cele două dosare deschise de Secția Specială pe numele Codruței Kovesi.

Contracandidatul lui Kovesi pentru funcția de procuror-șef al UE, susținut de către Consiliul UE, Jean-Francois Bohnert, a fost numit în funcția de Procuror Național Financiar în Franța, echivalentul DNA. Anterior, el a declarat, pentru publicația Politico.eu, că rămâne, în continuare, în cursa pentru postul european , pentru a nu fi necersară reluarea procedurii de desemnare a ocupantului acestui post, declarație preluată de ȘtirileProTv.ro. Franță și-a schimbat poziția și a anunțat că o susține pe Kovesi.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday