Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în privința solicitărilor Parchetului de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT, referitoare la interpretarea dispozițiilor OUG 92/2018, că prevederile ordonanței de urgență intrată în vigoare marți, după publicarea în Monitorul Oficial, se vor aplica pentru viitor, deci nu și retroactiv.

Potrivit unui comunicat de presă al CSM,  Secţia pentru procurori  a Consiliului „a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism” și a recomandat, ca unanimitate, „interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete.”

Ordonanța intrată în vigoare marți prevede, printre altele, creșterea vechimii în magistratură de la 8 la 10 ani pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct al acestuia, pentru funcţiile de conducere din DNA şi DIICOT. De asemenea, procurorii care vor să acceadă în DNA sau DIICOT trebuie să aibă o experiență în profesie de minimum zece ani.

Ordonanța de Urgență adoptată luni în cadrul ședinței de Guvern a intrat în vigoare după mai bine de 30 de ore, după publicarea în Monitorul Oficial. DNA avertiza ieri, într-un răspuns pentru G4Media, că noile condiții de vechime impuse procurorilor nu pot fi aplicate retroactiv, deoarece ar încălca legea fundamentală și că instituția ar pierde 34 de procurori.

Și Comisia Europeană a criticat OUG adoptată de Guvern. Într-un răspuns pentru publicația citată anterior, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a arătat că situația din România este urmărită îndeaproape și că o justiție independentă și profesionistă este de o importanță capitală.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday