Consiliul NATO-Rusia s-a întrunit pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate. Discuțiile au avut loc în cadrul unei serii de întâlniri între oficiali ruși și occidentali, pe fondul tensiunilor în creștere și comasării de trupe rusești la granița cu Ucraina.

La finalul întâlnirii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut o declarație de presă în care a anunțat concluziile discuțiilor. Conform acestuia, discuțiile nu au fost ”ușoare” și ”diferențele dintre noi nu vor fi ușor de rezolvat”.

Este un semn pozitiv că toți cei 30 de aliați NATO au stat la masă cu Rusia după doi ani. Am precizat foarte clar că orice utilizare a forței împotriva Ucrainei va fi o greșeală gravă a Rusiei […] și că Rusia va trebui să se confrunte cu consecințe grave. Aliații au reafirmat politica NATO a ușilor deschise și au precizat că nu vor renunța la capacitatea lor de a se apăra reciproc, incluzând prezența trupelor în țările din flancul estic”, a adăugat Stoltenberg.

De asemenea, NATO a cerut Rusiei să detensioneze imediat situația de la granița cu Ucraina.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat: ”Nu negociem dintr-o poziție de forță, nu există și nici nu poate exista niciun loc pentru ultimatumuri aici. Situația a atins pur și simplu un punct atât de critic în ceea ce privește securitatea pan-europeană și interesele naționale ale țării noastre […] încât nu putem amâna mai mult, iar preocupările pe care le-am exprimat au nevoie de răspunsuri concrete”.

Sursă: DW.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday