oameni aeroport

193 de aeroporturi europene sunt considerate „cu risc” financiar din cauza pandemiei, potrivit Consiliului Internațional al Aeroporturilor (ACI). Împreună au 277.000 de angajați și reprezintă 12,4 miliarde de euro din PIB-ul european.

Numărul total al pasagerilor a scăzut din ianuarie 2020 cu 1,29 miliarde, numai în septembrie declinul fiind de 172 de milioane de pasageri, față de septembrie 2019.

Aeroporturile regionale, mai mici, cu circa cinci milioane de călători pe an sunt cele mai expuse riscului. Închiderea lor ar afecta foarte mult locurile de muncă locale, a declarat pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a ACI. Veniturile aeroporturilor mari sunt afectate prin scăderea la o rată nesustenabilă. Consiliul Aeroporturilor anunță că cele mai mari 20 de aeroporturi europene au acumulat datoriii de 16 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 60% din veniturile lor într-un an normal. 

„După opt luni de criză, toate aeroporturile europene înregistrează pierderi pentru a rămâne deschise, cu venituri departe de a acoperi costurile operațiunilor, cu atât mai puțin costurile de capital”, a declarat directorul general al ACI EUROPE, Olivier Jankovec.

Consiliul Aeroporturilor Europa reprezintă peste 500 de aeroporturi, dintr-un total de 740 de aeroporturi de pe continent.

Sursa: Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday