Comitetul de Supraveghere a Camerei Reprezentanților și-a extins investigația privind rolul industriei petrolului și gazelor în răspândirea dezinformării și ascunderea rolului jucat de combustibilii fosili în provocarea încălzirii globale. Directori de la Exxon Mobil, Chevron, BP și Royal Dutch Shell, precum și mai multe grupuri de lobby, au fost invitați pentru audieri în fața Congresului, luna viitoare. Aceasta este faza preliminară, înaintea emiterii unor eventuale citații, dacă respectivii vor refuza să se prezinte la audieri.

În scrisorile trimise joi dimineață directorilor din industrie, comitetul a solicitat, de asemenea, informații și documente interne despre politica climatică din ultimii șase ani, legate de eforturile acestor companii de a submina adoptarea unor politici pentru protejarea mediului și inversarea efectelor poluării asupra climei.

“Industria combustibililor fosili a obținut profituri masive timp de zeci de ani, contribuind în același timp la schimbările climatice care devastează acum comunitățile americane, aducând costuri de miliarde de dolari contribuabililor și devastând natura. Este posibil ca, pentru a proteja aceste profituri, industria să fi făcut un efort coordonat pentru a răspândi dezinformarea și pentru a induce în eroare publicul, în vederea prevenirii unei acțiuni cruciale de abordare a schimbărilor climatice”, se arată în scrisoarea, citată de NY Times și primită de Darren Woods, șeful Exxon, o companie foarte apropiată de Donald Trump, de la care fostul președinte și-a și adus la un moment dat secretarul de stat, pe directorul Rex Tillerson.

Ancheta pare a fi realizată după modelul audierilor desfășurate cu industria tutunului în anii 1990, care au deschis calea către reglementarea mult mai dură a acesteia. Un val de procese intentate de mai multe municipalități din SUA cer responsabilizarea companiilor de petrol și gaze, acuzându-le că au cheltuit milioane de dolari pentru a minimiza avertismentele oamenilor de știință cu privire la efectele arderii combustibililor fosili asupra climei.

Ancheta a pornit de la o înregistrare făcută publică în iulie, în care un lobbyist care lucrează pentru Exxon recunoștea că gigantul energetic a luptat din umbră pentru a combatele rapoartele științifice, vizând influențarea celor mai importanți senatori ai SUA și frânarea agendei climatice a președintelui Biden. Mai mulți dintre senatorii respectivi au spus ulterior că lobbyistul a exagerat sau că nu au avut relații cu el.

Sursa: NY Times

Sursa foto: Raycan | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday