Într-un comunicat semnat de rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, instituția se poziționează de partea magistraților, susținând protestele ce au avut loc în mai multe orașe din țară și care atacă direct Ordonanța de Urgență nr. 7/2019.

Redăm întregul comunicat:

“Conducerea Universității din București a luat act de inițiativele unor cadre didactice și ale organizației studențești din cadrul Facultății de Drept de a formula public o poziție avizată față de reglementările din ultimii doi ani referitoare la administrarea justiției în România, în special față de recenta OUG nr. 7/2019. Nu în ultimul rând, a luat act de acțiunile de solidarizare inițiate de cadre didactice și studenți din cadrul mai multor facultăți ale Universității din București.

Consecventă atitudinii sale de delimitare a activității academice față de ingerințele politice de orice fel, Universitatea din București consideră totodată că problema respectării normelor statului de drept, a asigurării independenței justiției implică angajamentul civic al tuturor cetățenilor responsabili.

Corecta funcționare a statului de drept este o condiție esențială pentru democrație, pentru protecția drepturilor cetățenilor împotriva acțiunilor arbitrare ale politicului în justiție, acțiuni ce pot perturba grav scara de valori a întregii societăți, atașamentul acesteia față de dreptate, echitate, corectitudine, cinste, responsabilitate.

Ne exprimăm, așadar, solidaritatea față de inițiativele magistraților și ale specialiștilor în drept care solicită abrogarea OUG nr. 7/2019 și stoparea măsurilor care pun sub semnul întrebării bunul mers al justiției în România.”

Amintim că studenții și profesorii Facultății de Filosofie și cei ai Facultății de Litere din cadrul Universității din București au anunțat că vor protesta joi în fața instituției, în semn de nemulțumire privind OUG 7.

Facultatea de Drept a Universității București a cerut anterior abrogarea OUG 7, iar Facultatea de Drept a UBB Cluj a criticat OUG 7. ,,Modificările creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public și să rezolve conflicte personale între deținătorii vremelnici ai unor funcții de conducere”, a transmis Facultatea din Cluj într-un comunicat de presă.

Asociația studenților de la Facultatea de Drept a Universității București a cerut abrogarea și a transmis că resping măsurile prin care devine posibilă intimidarea magistraților. Și studenţii la Drept din Iaşi au criticat OUG pe Legile Justiției. ,,Ca viitori practicieni, privim cu indignare situaţia. Independenţa puterii judecătoreşti nu trebuie blamată şi pusă în umbra intereselor personale”, spuneau ei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday