Decizia a fost luată în Consiliul Național al Partidului Social Democrat și a fost anunțată de Sorin Grindeanu. PSD vrea modificarea Constituției pentru a rezolva “sincopele”. “Cred că este absolut normal să avem această discuție despre modificarea Constituției după 30 de ani”, a anunțat vicepreședintele PSD.

Am luat decizia că PSD să înceapă negocierile cu PNL, UDMR și minorități. Vor fi patru echipe de negocierea, o echipă la nivel politic, care va lucra pe un acord politic, o echipă care va lucra pe programul de guvernare și o echipă pentru revizuirea Constituției, coordonată de Robert Cazanciuc. Suntem deschiși să negociem. Toate discuțiile s-au concentrat pe prioritățile de guvernare în viziunea PSD”, a declarat Grindeanu.

Întrebat dacă PSD vrea modificarea formei de guvernământ pentru ca România să devină republică parlamentară, Grindeanu a răspuns: “Noi avem o echipă de lucru, coordonată de domnul senator Robert Cazanciuc, de undeva din februarie anul ăsta. Noi credem că aceasta Constituție, care a fost modificată puțin când am devenit membri cu drepturi depline ai UE, limitele acestei Constituții de 30 de ani, s-a putea să nu mai corespundă necesităților și realității din România din acest moment. S-ar putea. Din februarie s-a lucrat cu foarte mulți specialiști, și e normal să abordăm și această componentă, cea legată de modificarea Constituției”.

Măsurile cerute pentru a intra la guvernare:

Pentru gestionarea pandemiei:

1. Testare extinsă și vaccinare.
2. Restabilirea încrederii în autorități prin aducerea în prima linie a experților din sănătate.
3. Măsuri legislative pentru combaterea pandemiei
4. Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație.

Al doilea mare calup:

1. Plafonarea prețurilor.
2. Compensarea facturilor la energie electrică și gaz pentru IMM și consumatorii casnici astfel încât ponderea cheltuielilor să fie similară cu lună decembrie 2020.
3. Asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel similar cu cel din decembrie 2020.

În educație:

1. Asigurarea prin toate mijloacele a desfășurării cursurilor online.
2. Sistem backup pentru școlile care nu pot ține cursuri online.
3. Descentralizarea reală a deciziei privind închiderea școlilor.

Pensii și alocații:

1. Aplicarea legii 127/2019 cu indexarea pensiilor și creșterea indemnizației minime cu 200 de lei, la 1000 de lei pe lună.
2. Creșterea alocațiilor pentru copiii din decembrie la nivelul stabilit în legea 14/2019.
3. Creșterea salariului minim.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday