Direcția Națională Anticorupție transmite într-un comunicat de presă că din bugetul alocat anual pentru instituție, peste 80% reprezintă cheltuieli cu personalul (peste 700 persoane), diferența fiind utilizată pentru cheltuieli cu activitatea de urmărire penală, cheltuieli de întreținere și funcționare, dotări, cofinanțări fonduri europene etc. Reacția vine după ce în spațiul public au fost vehiculate informații potrivit cărora finalizarea unui dosar costă până la peste 880 de mii de lei/rechizitoriu.

,,Deci, în nici un caz cheltuielile cu finalizarea unui dosar al Direcției Naționale Anticorupție nu ajung la sumele prezentate în spațiul public (ex. 884.823 lei/rechizitoriu), indiferent dacă este vorba despre trimiterea rechizitoriului la instanța de judecată sau orice altă soluție (clasare, renunțare la urmărirea penală)”, precizează DNA.

De asemenea, DNA susține că prezentarea în spațiul public a unor astfel de informații ,,nu are rolul decât de a minimiza importanța activității procurorilor anticorupție și complexitatea cauzelor penale aflate pe rolul instituției”: ,,Astfel, numai în anul 2018, prejudiciul total reținut în dosarele Direcției Naționale Anticorupție este de peste 412,7 milioane euro iar valoarea măsurilor asigurătorii, de peste 400 milioane euro, dispuse de procurori pentru repararea pagubei reprezintă peste 85% din cuantumul total al valorii măsurilor asigurătorii dispuse la nivelul Ministerului Public. La o privire mai atentă, se poate observa cu ușurință că valoarea bunurilor sechestrate depășește de peste 10 ori bugetul alocat DNA (176.085.000 lei)”.

Instituția mai transmite că ,,performanța unei unități de Parchet nu poate fi apreciată exclusiv prin raportare la numărul trimiterilor în judecată”.

,,Anual, DNA a sechestrat bani și bunuri și a dispus luarea măsurii confiscării în vederea acoperirii prejudiciilor într-un cuantum mai mare decât cuantumul total al sumelor sechestrate de toate unitățile de Parchet din România. 

În concluzie, trebuie precizat că, procurorul nu urmărește în mod discriminatoriu trimiterea în judecată a unei persoane, rolul deosebit pe care acesta îl are în aflarea adevărului și asigurarea respectării legii este justificat de faptul că legea penală apără împotriva celor mai grave atingeri aduse valorilor sociale fundamentale, cum ar fi viața, integritatea fizică sau psihică, libertatea, patrimoniul, autoritatea și siguranța statului, și altele”, se mai arată în documentul citat.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday