“Eficacitatea generală a fost remarcabilă. Este o zi minunată”, a declarat Tal Zaks, medicul șef al Moderna pentru BBC. Compania anunță că vaccinul protejează în proporție de 94,5% și că intenționează să solicite autorizarea oficială de punere pe piață în următoarele săptămâni.

Rezultatele sunt similare cu ale Pfizer anunțate săptămâna trecută. Ambele vaccinuri, atât vaccinul Pfizer, cât și cel al Moderna, folosesc aceeași abordare, de a injecta o parte din codul genetic al virusului pentru a provoca un răspuns imun. Spre deosebire de vaccinul Pfizer care trebuie menținut la -75 de grade Celsius, cel de la Moderna rămâne stabil la -20 de grade Celsius timp de până la șase luni și poate fi păstrat într-un frigider standard timp de până la o lună.

În procesul de testare au fost implicați 30 de mii de voluntari din SUA. Jumătate au primit două doze de vaccin, la o distanță de patru săptămâni, în timp ce restul au fost injectați cu ser fiziologic. 

Analiza se bazează pe primele 95 de persoane care au dezvoltat simptome Covid-19. Astfel, 90 de participanți din grupul căruia i s-a administrat un placebo s-au îmbolnăvit de Covid-19, în timp ce în grupul vaccinat s-au îmbolnăvit doar cinci participanți la testele clinice.  Datele arată, de asemenea, că au existat în studiu 11 cazuri de pacienți cu forme severe de Covid, dar niciun caz nu a fost la persoanele imunizate.

Încă nu se cunoaște cât timp va dura imunitatea, fiind nevoie de o perioadă mai lungă de urmărire a voluntarilor. De asemenea, nu există date despre cât de bine funcționează la grupele de persoane mai în vârstă, care sunt și cele mai expuse riscului de deces din cauza Covid.

Compania spune că nu au fost raportate efecte adverse severe după administrarea vaccinului, unii pacienți au acuzat oboseală de scurtă durată, dureri de cap și durere după injectare.

Agenția Europeană de Medicamente a anunțat că va începe revizuirea în timp real a vaccinul candidat de la Moderna ca și în cazul  vaccinurilor de la AstraZeneca și Pfizer. 

Surse: BBC, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday