După mai multe reprogramări, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, racheta Stardust 1.0, prima care folosește combustibil bio derivat, a fost lansată duminică după-amiază de pe pista unei foste baze militare din statul Maine, SUA.

Fondatorul bluShift Aerospace și echipa sa au petrecut mai mult de șase ani modificând formula și proiectând un motor hibrid modular, care este, de asemenea, unic: „Vrem să dovedim că un combustibil bio derivat poate servi la fel de bine, dacă nu chiar mai bine în unele cazuri, decât combustibilii tradiționali pentru alimentarea rachetelor și încărcăturile utile în spațiu. De fapt, prețul raportat la kilogram este mai mic decât cel al combustibilului tradițional pentru rachete și este complet netoxic”.

Stardust este o rachetă mică, de doar șase metri lungime și de 250 kilograme, care nu necesită o infrastructură la același nivel cu rachetele NASA sau SpaceX; prin urmare, face ca cercetarea spațială să fie accesibilă pentru mai multe persoane, precum studenți, cercetători, explică BBC.

„În acest moment există containere de marfă către spațiu, precum cele SpaceX, există și autobuze către spațiu, precum rachete de dimensiuni medii, dar nu există niciun serviciu de lansare spațială care să permită livrări în spațiu. Vrem să ducem serviciul Uber în spațiu” explică Sascha Deri, care a ajuns la formula folosită pentru producerea acestui combustibil. Acesta nu a făcut publică formula la care a ajuns, dar precizează că se bazează pe o substanță prezentă în fermele de animale.

În timp ce Stardust a zburat doar o milă înainte de a se întoarce pe Pământ, a doua rachetă care urmează a fi lansată, numită Red Dwarf, va ajunge pe orbita polară.

Sursa: BBC.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday