Comisia Iordache a început săptămâna trecută modificările la Codul Penal. În ședința de joi, s-a votat că pentru pedeapsa cu închisoare mai mică de zece ani se poate aplica liberarea condiționată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă, în loc de două treimi, cum este în prezent.

De asemenea, Comisia a stabilit că informațiile culese pe mandat de siguranță națională nu pot fi utilizate în alte cauze şi pentru cercetarea altor infracţiuni decât cele pentru care a fost emis mandatul.

Prevederile controversate privind abuzul în serviciu au fost amânate pentru astăzi. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat la România TV că pentru abuzul în serviciu ar trebui reglementat un prag, care să fie echivalent cu un salariu minim brut pe economie.

Pe ordinea de zi de marți a Senatului, proiectul este trecut pentru vot sub rezerva primirii raportului de la Comisia Iordache: ,,Propunerea legislativa privind punerea in acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu deciziile Curtii Constitutionale, Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, Directivei 2014/42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana. – procedura de urgenta. Comisie fond: Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei. (sub rezerva depunerii raportului)”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday