Update: Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat că nu s-a decis încă suspendarea aprobării planului de redresare al Ungariei. “Procesul continuă. Bineînțeles că ne uiăm la mesanismele de control din statele membre”, a transmis aceasta. De asemenea, într-un răspuns pentru Digi24, Dana Spinant, purtătorul de cuvânt al Comisiei spune că „Comisia Europeană încă analizează planul Ungariei, analiza nu este încă finalizată”.

În această dimineață, Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, a anunțat că Executivul de la Bruxelles a suspendat aprobarea planului de redresare al Ungariei, trimis de Guvernul Viktor Orbán.

Comisia suspendă aprobarea planului de redresare al lui Orbán. Bun. RenewEurope a cerut asta săptămâna trecută. De ce? Pentru că astăzi nu avem garanții că banii vor ajunge la maghiarii  cinstiți și merituoși – și nu doar la prietenii lui Orbán.” – a scris Cioloș.

Liderul grupului Renew a mai transmis că în Ungaria ”corupția lui Orban este sistemică, iar regimul său nu recunoaște jurisdicția EPPO” (Parchetul European anticorupție, condus de Codruța Kovesi). ”Garanțiile că banii contribuabililor europeni nu vor ajunge în buzunarele greșite trebuie solicitate ÎNAINTE de aprobarea planului de 7,2 miliarde de euro”, mai precizează Cioloș.

Potrivit The Guardian, statele membre ale UE și deputații europeni și-au exprimat de mai mult timp îngrijorarea cu privire la modul în care Ungaria a cheltuit fondurile UE , inclusiv un contract de iluminat stradal atribuit ginerelui lui Orbán, precum și un tren de epocă pentru satul natal al lui Orbán.

Totodată, europarlamentarii au ținut cont și de un raport întocmit de trei profesori universitari, care semnalează ”încălcări grave ale statului de drept”. ”Lipsa unei gestionări transparente a fondurilor UE, lipsa unui serviciu național eficient de urmărire penală și lipsa garanțiilor de independență judiciară arată că Ungaria a încălcat deja în mod flagrant principiile de bază ale statului de drept”, se arată în raportul celor trei profesori în Dreptul și politica UE.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday