Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat: Vinerea trecută am vorbit cu președintele Zelenski pentru a evalua situația din țara sa, provocată de actele de agresiune ale Rusiei. UE este de partea Ucrainei în aceste circumstanțe dificile”.

Astfel, Comisia propune un pachet de 1,2 miliarde de dolari, granturi și împrumuturi, pentru nevoile de finanțare ale țării în cazul unui eventual conflict. Pachetul mai trebuie aprobat de către Consiliul și Parlamentul European, iar banii urmează în mai multe tranșe, prima fiind de 600 de milioane de euro. Spre comparație, bugetul armatei ucrainene a fost în 2020 de 5,9 miliarde de dolari, conform Băncii Mondiale

Ursula von der Leyen a mai precizat că în cadrul UE va fi creat și un plan separat care să ajute Ucraina pe termen lung, în procesul său de modernizare. De asemenea, alte 120 de milioane de euro vor fi oferite pentru întărirea rezilienței statului, în plus față de cele 160 de milioane aprobate deja. Oficialul amintit că din 2014 (de la anexarea Crimeei) și până în prezent, UE a oferit autorităților de la Kiev peste 17 miliarde de euro.

Sursă alternativă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday