”Fluxul liber de persoane, bunuri și servicii se află în centrul UE și este esențial pentru recuperarea Europei după criza coronavirusului”, transmite instituția europeană într-un comunicat de presă. 

”Schengen nu este complet fără toate statele membre. Un Schengen mai incluziv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur în fața situațiilor de criză”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene.

Concret, instituția propune:

 • extinderea Spațiului Schengen, prin includerea României, Bulgariei și Croației;
 • revizuirea mecanismului de monitorizare și evaluare a respectării cerințelor de aderare la Schengen, pentru a include o procedură rapidă de aplicat în cazul în care un stat se abate de la criterii;
 • implementarea unui instrument de reacție la situații de urgență (cum ar fi pandemiile), astfel încât controalele la frontierele interne să fie ultima măsură ce poate fi adoptată;
 • interconectarea sistemelor de gestionare a frontierelor, până în 2023;
 • digitalizarea vizelor și documentelor de călătorie;
 • modernizarea cadrului de schimb de informații privind ADN-ul persoanelor și a vehiculelor înmatriculate.

  În prezent, țările membre UE care nu fac parte din Spațiul Schengen sunt România, Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda, cu toate că primele două au primit evaluări pozitive privind integrarea în 2011, respectiv 2010. Zilnic, circa 3,5 milioane de persoane trec dintr-o țară a Spațiului în alta, potrivit Comisiei Europene.

  Sursa: Comunicatul Comisiei Europene.

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday