Comisia mai recomandă ca această actualizare să se aplice din 10 ianuarie. Astfel, executivul european propune ca cetățenii UE să fie considerați imunizați dacă ultima doză a schemei inițiale de vaccinare a fost efectuată în ultimele nouă luni. Posibilitatea prelungirii acestei valabilități ar putea fi posibilă după administrarea dozei booster (a treia în cazul Pfizer, AstraZeneca și Moderna; a doua în cazul J&J). 

Având în vedere că majoritatea rezidenților UE vaccinați au primit ultima doză de vaccin în al doilea și al treilea trimestru al anului 2021, acoperirea lor ar expira în mare parte până la jumătatea anului viitor. Asta înseamnă că în pentru călătoriile de la vară, cei mai mulți vor avea nevoie să-și facă doza a treia dacă vor să iasă din țară.

Termenul de 9 luni este calculat astfel: Recomandarea oficială este ca doza suplimentară, booster, să fie administrată la cel puțin șase luni după vaccinarea cu schemă completă. La aceste șase luni, se adaugă un termen de trei luni, pentru ca statele membre să se asigure că dispun de doze suplimentare pentru toată populația.

UE face eforturi pentru uniformizarea diferențelor de reguli pentru călători, după ce unele state au folosit abordări diferite cu privire la “valabilitatea” schemelor de vaccinare și la modul de gestionare a dozelor booster. De exemplu, Grecia a propus ca în viitor, oamenii să poată călători liber doar dacă le este administrată o doză de vaccin anti-Covid în ultimele șase luni.

În plus, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că acoperirea actuală de vaccinare este de 65% în rândul populației UE: Pentru ca toată lumea să călătorească și să trăiască cât mai sigur posibil, trebuie să atingem rate de vaccinare semnificativ mai mari – urgent. De asemenea, trebuie să ne întărim imunitatea cu doze de rapel.

Comisia a menționat că, deși nu sunt suficiente studii care să abordeze în mod explicit eficacitatea dozelor booster asupra transmiterii virusului, deoarece timpul în care acestea au fost administrate a fost scurt, este cunoscut faptul că acestea oferă o protecție mai lungă și mai puternică decât cea oferită de dozele de vaccin inițiale. 

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Rafael Henrique / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday