Comisia Europeană a prezentat astăzi o propunere legislativă prin care solicită statelor membre să se asigure că infrastructurile lor subterane de stocare a gazelor sunt umplute în proporție de cel puțin 80 % până la 1 noiembrie 2022 și de 90 % în anii următori. Conform CE, instalațiile de stocare a gazelor sunt infrastructuri critice de garantare a securității aprovizionării.

Totodată, Comisia a propus înființarea unui grup operativ privind achizițiile comune de gaze la nivelul UE, în vederea obținerii unor prețuri avantajoase. ”Printr-o acțiune centralizată la nivelul cererii, grupul operativ ar facilita și ar consolida anvergura internațională a UE în raport cu furnizorii de gaze pentru a contribui la asigurarea unor importuri la prețuri adecvate înainte de iarna viitoare. Grupul operativ ar urma să fie sprijinit de reprezentanți ai statelor membre în cadrul unui comitet director”, precizează instituția. 

Comisarul pentru energie, KadriSimson, a declarat: ”Piețele mondiale și europene ale energiei traversează o perioadă tulbure, în special de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Europa trebuie să ia măsuri rapide pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie în iarna următoare și pentru a atenua presiunea pe care o resimt cetățenii și întreprinderile din cauza facturilor mari la energie. Propunerile de astăzi reprezintă încă un pas înainte în activitatea noastră intensă din acest domeniu”.

Comunicatul integral al Comisiei Europene.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday