”De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Totuși, Comisia precizează că “MCV se va încheia atunci când vor fi îndeplinite în mod satisfăcător toate obiectivele de referință aplicabile României. Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile prin intermediul MCV până la îndeplinirea obiectivelor de referință”.

”Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură. Hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară pentru reformele în curs, în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor”, arată comunicatul de presă, făcând referire la o decizie de luna trecută a CJUE, care a statuat că MCV este obligatoriu pentru România și că ”este de competența instanțelor românești să verifice dacă înființarea Secției Speciale respectă cererile de independență a justiției”.

Raportul adoptat astăzi reprezintă un bilanț al progreselor înregistrate de România în ultimul an și jumătate, în privința mecanismului MCV. În continuare, instituția europeană se angajează că continue să monitorizeze parcursul țării noastre și arată că mecanismul MCV va fi ridicat în momentul în care România va pune în aplicare toate recomandările, formulate în ianuarie 2017 și octombrie 2018.

”Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit în 2007, în momentul aderării României la UE, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile României de a reforma sistemul său judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției”, amintește instituția condusă de Ursula von der Leyen.

Sursa: Comunicatul Comisiei Europene.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday