Potrivit Financial Times, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, se pregătește să anunțe o finanțare de 150 de milioane de euro pentru cercetarea noilor tulpini mutante, alocând în acest sens fonduri din programul de cercetare științifică Horizon al UE. În plus, cel puțin 75 de milioane de euro din fondurile UE vor fi investite în dezvoltarea testelor specializate pentru noile variante ale virusului, în prezent fiind prea puține țări europene care pot face secvențiere genetică necesară pentru a distinge între diferitele tulpini. 

Scopul comisiei va fi să asigure detectarea rapidă a versiunilor mutante ale virusului, permițând adaptarea vaccinurilor pentru a face față noilor amenințări. Măsurile propuse includ un cadru legal care să permită firmelor care au dezvoltat deja vaccinuri să le producă și în fabricile altor companii, partajeze în mod confidențial proprietatea intelectuală asupra acestora.

De asemenea, Comisia dorește să sprijine cercetarea prin crearea unei rețele de laboratoare clinice în țările UE, dar și în Elveția și Israel. Acest lucru va încuraja statele să stimuleze secvențierea genomului, ținta fiind de cercetare a 5% din testele pozitive, pentru a identificarea rapidă a focarelor cu noile tulpini ale virusului. Diplomații UE au subliniat importanța nivelului relativ ridicat de secvențiere realizat în Marea Britanie pentru identificarea mutațiilor virale emergente.

Comisia vrea și să își actualizeze acordurile de achiziție în avans a vaccinurilor existente sau să încheie altele noi. Planul va implica extinderea capacității de a produce atât vaccinuri existente, cât și vaccinuri adaptate. Aceasta ar include înființarea unei rețele de fabrici care poate fi întotdeauna gata să producă.

La începutul acestei luni, von der Leyen a recunoscut în Parlamentul European că Comisia a comis greșeli în strategia de achiziție de vaccin anti-Covid, mai ales prin întârzierea aprobărilor și optimismul în ceea ce privește capacitatea de producție a vaccinurilor. Totodată, aceasta a spus că a fost prea încrezătoare că dozele vor fi administrate la timp. Este așteptat ca președintele Comisiei să dezvăluie miercuri noua strategie privind lupta împotriva pandemiei.

Sursă: Financial Times

Foto: Unsplash/Guillaume Périgois

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday