Comisia Europeană a prezentat miercuri o propunere îndelung amânată, care prevede introducerea gazelor naturale și energiei nucleare pe lista instrumentelor ”sustenabile” de energie, ceea a atras mai multe critici. Colegiul comisarilor a ajuns la un acord politic cu privire la text, care va fi adoptat oficial de îndată ce vor fi disponibile traducerile sale în toate limbile UE.

Decizia de a include aceste surse de energie pe lista verde a UE ar putea debloca un număr foarte mare de investiții în noi proiecte nucleare și de gaze, însă planul Comisiei i-a înfuriat pe activiștii de mediu și poate fi blocat în Parlamentul European, unde aleșii sunt, de asemenea, profund divizați în privința problemei.

Comisarul UE pentru Servicii Financiare, care a prezentat propunerea jurnaliștilor după mai bine de un an de negociere între statele membre, a respins acuzațiile conform cărora UE renunță la tranziția către o energie ”verde”, dar a admis că propunerea este ”imperfectă”.

Cred că am găsit un echilibru între opinii fundamental diferite”, a declarat  Mairead McGuinness. “Țelul este un viitor cu emisii scăzute de carbon alimentat de energie regenerabilă. Nu avem încă capacitatea de a realiza acest lucru“, a adăugat acesta.

Doar patru țări, Spania, Austria, Danemarca și Luxemburg, și-au exprimat public opoziția atât față de introducerea gazelor naturale și energiei nucleare pe lista ”verde”, dar este puțin probabil că acest lucru să schimbe rezultatul, deoarece majoritatea statelor membre, inclusiv Germania și Franța, au susținut cel puțin una dintre cele două surse de energie.

Surse alternative: CNN, Comisia Europeană

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday