Anunțul a fost făcute de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma unei discuții telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Am discutat în această după-amiază cu președintele Volodimir Zelenski despre crimele îngrozitoare descoperite în Bucea și în alte zone ale țării ocupate de trupele armate ale Rusiei. I-am transmis președintelui condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Imaginile îngrozitoare nu pot și nu vor rămâne fără răspuns”, a transmis Ursula von der Leyen.

În același context, președintele CE a mai precizat că UE a înființat o echipă de anchetă ce are ca obiectiv investigarea crimelor de război și crimelor împotriva umanității comise de trupele Rusiei. Va funcționa cu sprijinul autorităților ucrainene, în special al procurorului general, dar și al Europolului: “UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă la fața locului pentru a sprijini demersurile instituțiilor de justiție din Ucraina. Eurojust și Europol sunt gata să asiste”. 

Von der Leyen a scos în evidență nevoia unui răspuns global la acțiunile Rusiei în Ucraina și a precizat că există demersuri pentru a implica și Curtea Penală Internațională în investigația din Bucea. Inițiativa UE vine după ce cadavrele a zeci de civili au fost găsite pe străzile din orașul Bucha, situat la nord-vest de Kiev, în urma retragerii forțelor ruse din zonă.

Sursa: Comisia Europeană

Sursa Foto: Wirestock / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday