Totodată, Comisia recomandă analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, între care și România, care au înregistrat deficite excesive încă din februarie 2020.

Comisia Europeană estimează în prognoza de toamnă că țara noastră va înregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astăzi de Ministerul de Finanțelor (9,1% din PIB), diferența fiind de peste 2 miliarde de euro. Totodată, Comisia prognozează că economia românească se va contracta anul acest cu 5,2%, urmând ca anul viitoare să crească cu 3,3%.

Din aprilie 2020, România face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a încălcării în 2019 a pragului privind deficitul maxim prevăzut în tratat. 

Comisia intenționează suspendarea regulilor privind limita de deficit și  în 2021 și consideră că, în acest moment, nu trebuie luată nicio decizie cu privire la aplicarea unor măsuri suplimentare în cadrul procedurii de deficit excesiv a României, dar va reexamina situația  în primăvara anului 2021.

Raportul recomandă elaborarea de bilanțuri aprofundate care să identifice și să evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca înregistrând dezechilibre sau dezechilibre excesive în februarie 2020. Acestea sunt Croația, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România, Spania și Suedia.

Comisia Europeană și-a prezentat astăzi pachetul de politică economică de toamnă. Acesta este al doilea pas al ciclului semestrului european 2021, care a început în septembrie cu publicarea Strategiei anuale de creștere durabilă (ASGS). Pachetul are la bază previziunile economice din toamna anului 2020, elaborate într-un context de mare incertitudine, conform cărora, din cauza șocului economic provocat de pandemia de coronavirus, în 2022 producția din zona euro și din UE în ansamblu, va rămâne sub nivelul anterior pandemiei.

Comunicat oficial.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday