Comisia avertizează că un al doilea val de infecții în România sau într-una țările care reprezintă parteneri comerciali importanți poate întârzia revenirea economiei. În plus, un alt factor important este cum vor gestiona autoritățile îngrijorările legate de măsurile fiscale adoptate înainte pandemie. 

Previziunile Comisiei sunt mult mai sumbre decât cele ale autorităților din România. Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu, declara săptămâna trecută că România va înregistra în 2020 o scădere economică cuprinsă între 2% și 3%.

Comisia Europeană avertizează, în prognoza de vară, că economia Uniunii Europene se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă, provocată de criza coronavirusului. Deoarece ridicarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19 se desfășoară într-un ritm mai gradual decât cel presupus în prognoza de primăvară, impactul asupra activității economice din 2020 va fi mai semnificativ decât cel anticipat, arată Comisia.

Astfel, economia Zonei Euro se va contracta cu 8,7% în 2020, pentru ca în 2021 să revină pe creștere Comisia preconizează că economia UE va scădea cu 8,3% în 2020 și va crește cu 5,1% în 2021. Scăderile sunt semnificativ mai mari decât cele din prognoza de primăvară, când Comisia preconiza o contractare de 7,7% în Zona Euro și de 7,4% la nivelul întregii Uniuni Europene.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday