Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, a declarat că decontarea fondurilor de recuperare (prin programele naționale) va fi guvernată de un set mai strict de reguli decât cele din programele operaționale ale UE. “Sistemul pe care l-am pus în aplicare este unul robust, care va garanta utilizarea corectă a acestor finanțări”, a spus Dombrovskis pentru Financial Times.

El a adăugat că Bruxelles-ul este gata să suspende plățile dacă există semne că un guvern național nu se ocupă de reformele de îmbunătățire a competitivității sau că nu canalizează banii către investițiile la care se angajează.

Potrivit FT, există îngrijorări legate de corupția și respectarea regulilor statului de drept în unele țări UE, iar aceste fonduri, în valoare totală de 750 de miliarde de euro, ar putea fi o tentație și mai mare pentru fraude. Menționează scandalul din Ungaria, căreia OLAF îi cere să dea înapoi banii primiți pentru o linie de metrou, din cauza problemelor de fraudă și corupție, dar și achizițiile de mașini de poliție din Bulgaria.

Fondul de recuperare include, de asemenea, un nou mecanism care leagă plățile de principiile “statului de drept” negociate îndelung cu Ungaria și Polonia, care inițial au fost pe punctul de a bloca acordul european.

Dombrovskis spune că Parchetul European, abia înființat, ar putea juca un rol important în supravegherea acestor fonduri. Cu toate acestea, doar 22 de țări din UE fac obiectul EPPO, iar Ungaria, de exemplu, nu este printre ele.

Până acum doar Franța și Germania și-au depus programele naționale pentru a avea acces la banii europeni, dar Dombrovskis a declarat că se așteaptă ca un număr mare de guverne să facă acest pas în zilele următoare. România, care are o alocare totală de aproape 30 de miliarde de euro, a cerut o amânare a termenului cu o lună, până la sfârșitul lunii mai.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday