Noul pachet de sancțiuni prevede ca țările UE să nu mai importe cărbune din Rusia, dar nici lemn, ciment și alte produse specifice. De asemenea, dacă sancțiunile vor fi aprobate de statele membre, vasele rusești nu vor mai avea permisiunea să intre în porturile statelor UE. Totodată, camioanele de marfă din Rusia și Belarus nu mai au acces pe teritoriul statelor membre ale Uniunii. 

Ursula von der Leyen mai propune interzicerea tranzacțiilor cu încă 4 bănci rusești, printre care și VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia. În plus, Statele Uniunii nu vor mai putea exporta către Rusia anumite produse, în valoare de 10 miliarde de euro, precum semiconductori avansați, utilaje și echipamente electrice și de transport.

Din primele date, liderii europeni nu au ajuns și la un acord pentru renunțarea la gaze și petrol din Rusia. În vreme ce unele țări, precum cele Baltice, cer aplicarea imediată a acestei măsuri, altele, cum ar fi Germania, Austria sau Olanda, susțin că nu pot face acest lucru într-un timp scurt fără a fi grav afectate.

Cotațiile cărbunelui cu livrare anul viitor au crescut cu 8%, până la 205 dolari/tonă. Moscova furnizează jumătate din necesarul de cărbune al Europei, folosit pentru încălzire și generarea energiei electrice.

Surse alternative: Bloomberg, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday