Anunțul a fost făcut de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter, la scurt timp după ce compania americană Pfizer a anunțat că a trecut de toate fazele de testare clinică și că serul a dovedit o eficiență de peste 90%. Grupul farmaceutic va cere autorizarea oficială de punere pe piață, pentru a putea începe producția.

Pfizer și colaboratorul său german BioNTech sunt prima echipă care raportează rezultate finale pozitive, în urma celor trei faze de testare ale unui vaccin împotriva coronavirusului. Zeci de mii de persoane au fost testate cu acest ser, din care au primit două doze. Grupul de control a fost vaccinat cu un placebo.

Autoritatea UE de reglementare a medicamentelor evaluează datele provizorii ale vaccinului anticoronavirus creat de Pfizer. „Am evaluat primul set de date privind vaccinul, care provin din studii de laborator (date non-clinice). Agenția evaluează în prezent un al doilea set de date, care se referă la calitatea vaccinului, inclusiv date referitoare la ingredientele sale și la modul în care este produs”, a precizat Agenția Europeană a Medicamentului.

De asemenea, urmează ca ca autoritățile de reglementare americane să analizeze datele studiilor și să stabilească dacă serul poate sau nu să fie autorizat. Apoi, infrastructura de producție și distribuție trebuie să fie pusă la punct.

Surse alternative: Reuters, comunicat oficial

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday