În prima jumătate a anului în curs, PIB-ul României a înregistrat o creștere de 5,7%, arată Comisia Europeană, care explică faptul că avansul s-a datorat în special creșterii consumului privat și a investițiilor, în contextul eliminării restricțiilor anti-epidemice. Alți factori care au contribuit la creșterea din prima jumătate mai sunt piața muncii, unde s-a înregistrat o creștere a ratei angajărilor și salarii mai mari, și măsurile guvernamentale de atenuare a impactului inflației. 

În aceste condiții, Comisia a revizuit prognoza privind creșterea economiei în acest an, la +5,8%, față de 3,9% cât estima în vară și 2,6% în primăvară. Totuși, în ceea ce privește anii următori, estimările nu mai sunt la fel de optimiste. Pentru 2023, prognoza este de 1,8%, sub estimările din această vară (2,9%), pe fondul inflației puternice, condițiilor financiare severe și războiului din Ucraina.

În ceea ce privește inflația, Comisia Europeană estimează că aceasta va rămâne ridicată și în 2023, înainte de a scădea în anul următor. Conform CE, aceasta se va situa la 11,8% în acest an, va scădea ușor în 2023, la 10,2%, urmând ca în 2024 să ajungă la 6,8%.

Deficitul bugetar este preconizat să scadă la 6,5% în acest an, de la 7,1% în 2021.

Raportul integral al Comisiei Europene

Sursa Foto: Andrii Yalanskyi / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday