În estimările sale privind produsul intern brut și inflația din cele mai mari cinci economii ale Zonei Euro, Comisia a prognozat că PIB-ul Zonei Euro va crește cu 0,8% în 2023 și cu 1,3% în 2024, în scădere față de previziunile de 1,1% pentru acest an și 1,6% pentru anul viitor, realizate în luna mai.

Scăderea cererii interne, în special a consumului, arată că prețurile mari, care continuă să crească, pentru majoritatea bunurilor și serviciilor au un impact mai mare decât cel estimat în prognoza din primăvară. Acest lucru se întâmplă în ciuda scăderii prețurilor la energie și a unei piețe a muncii excepțional de puternică, care a înregistrat rate record de scăzute ale șomajului și salarii în creștere”, arată Comisia.

Comisia estimează o inflație în Zona Euro de 5,6% în acest an și 2,9% în 2024, ambele cu mult peste ținta Băncii Centrale Europene de 2,0%. Inflația din acest an urmează să fie mai mică decât prognoza de 5,8% din luna mai.

În ceea ce privește cele mai mari economii din Zona Euro, Comisia indică că PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,4% în acest an. În mai, CE estima că economia Germaniei va crește cu 0,2%. De asemenea, Italia și Olanda vor înregistra creșteri mai lente în acest an, de 0,9%, respectiv 0,5%, în scădere de la 1,2% și, respectiv, 1,8%.

Pe de altă parte, conform Comisiei, Franța și Spania vor înregistra creșteri peste așteptări, de 1,0% și, respectiv, 2,2%, comparativ cu procentele de 0,7% și 1,9% din estimările anterioare.

Sursă: Reuters

Foto: Butenbremer1965 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday