Comisia Europeană arată în prognoza de toamnă că economia României va înregistra un avans de 7% în acest an și de 5,1% în 2022. Totuși, în prognoza de vară, din iulie, CE estima o creștere economică de 7,4% pentru acest an și de 4,9% pentru anul viitor. În ceea ce privește deficitul bugetar, Comisia se așteaptă ca acesta să fie în jur de 8% anul acesta și de 6,9% în 2022.

După o redresare puternică în prima jumătate a anului 2021, se estimează că, până la sfârșitul acestui an, PIB-ul României va depăși nivelurile anterioare pandemiei: se preconizează că economia României va crește cu 7% în 2021 și cu 5,1% în 2022” se arată în comunicatul Comisiei.

După o scădere a PIB-ului de 3,9% în 2020, economia României a început o redresare puternică, determinată în principal de cererea internă. Până în toamna anului 2021, ridicarea restricțiilor legate de pandemie în toate sectoarele a crescut cererea, în special în sectoarele alimentar, HoReCa, divertisment și cultură. În plus, activitatea de construcții a fost robustă, iar investițiile, în special în echipamente digitale, au fost puternice”, relevă previziunile economice de toamnă.

Comisia Europeană arată totuși că restricțiile epidemice introduse în toamnă vor afecta consumul, la care se adaugă pierderea puterii de cumpărare a gospodăriilor din cauza creșterii prețurilor la energie, ceea ce va afecta economia. CE se așteaptă ca importurile să crească în concordanță cu cererea internă, însă creșterea exporturilor va fi mai puțin dinamică, în special din cauza blocajelor din industria auto.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday