În raportul de iarnă Comisiei Europene, se arată că PIB-ul României are perspective de creștere pozitive, dar moderate, ”în special în domeniul serviciilor, comerțului cu amănuntul, construcțiilor și industriei. Consumul privat este așteptat să crească în a doua jumătate a anului 2022, odată cu o serie de relaxări în privința măsurilor anti-Covid și în rând cu o inflație mai moderată. În termeni generali, PIB-ul României este programată să crească cu 4,2% în 2022 și cu 4,5% în 2023”.

Instituția Europeană transmite că economia României este așteptată să înregistreze un avans de 6,3% pentru anul încheiat, după datele oficiale, avans determinat în principal de o cerere internă puternică. Spre sfârșitul lui 2021, creșterea impulsului s-a diminuat din cauza piedicilor la nivel de aprovizionare, unui nou val de pandemie și o creștere puternică a inflației“. Comisia anticipează că pierderea de impuls se va înregistra și în primăvara lui 2022.

Prețurile vor continua să crească și în 2022, potrivit Comisie, din cauza tarifelor ridicate la energie și la alte servicii. De asemenea, evoluțiile prețurilor la alimente va fi influențată și de criza îngrășămintelor, determinată de suspendarea producției la Azomureș, cel mai mare producător din țară. Rata inflației, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, a fost estimată la 5,3%.

În ceea ce privește economia Zonei Euro, organul executiv al Uniunii Europene prognozează un avans de +4% în 2022. În privința țărilor membre, perspectiva economică pentru Malta este de +6%, Spania +5,6%, și +5% pentru Irlanda, Polonia și Portugalia.

Sursa: Raportul Comisiei Europene

Sursa foto: Andrii Yalanskyi | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday