În primul trimestru al anului 2022, economia României a surprins pozitiv cu o rată reală de creștere a PIB-ului de 5,2%, notează Comisia Europeană. Potrivit datelor provizorii, acest rezultat se explică printr-o creștere solidă a formării brute de capital fix și a consumului privat, în timp ce exporturile nete au contribuit negativ. Pentru anul acesta, Comisia Europeană estimează o inflație de 11,1%, care va urma să scadă în 2023 la 7,2%.
Creșterea din primul trimestru al anului a fost susținută de salariile mai mari care au ținut pasul cu inflația, dar și de eliminarea treptată a restricțiilor Covid, explică Comisia Europeană în actualizarea publicată azi, privind estimările despre economia României.
Astfel, creșterea PIB-ului pentru tot anul 2022 este revizuită în creștere, la 3,9%. Pentru 2023, noua prognoză este mai pesimistă (2,9%), în conformitate cu perspectivele de creștere mai lentă la nivel global și la nivelul UE. Consumul privat și investițiile vor fi principalii factori de creștere pentru anul acesta și următorul, în timp ce exporturile nete se preconizează că vor acționa ca o frână asupra PIB-ului și vor duce la creșterea deficitului comercial.
Indicatorii de activitate economică proiectează într-o lumină mai puțin optimistă al doilea trimestru al anului. Pentru restul orizontului de prognoză, atât factorii pozitivi, cât și cei negativi se întrepătrund. Pe de o parte, inflația ridicată va afecta puterea de cumpărare a gospodăriilor. Pe de altă parte, perspectivele optimiste de pe piața muncii și măsurile de sprijin anunțate de guvern în aprilie, în special pentru gospodăriile vulnerabile, ar trebui să mențină creșterea consumului privat, deși moderat.
Creșterea abruptă și continuă a prețurilor la alimente și energie a împins inflația anuală la 12,4% în mai, ridicând inflația medie pe 12 luni la 7,1%. Prețurile vor continua să crească în orizontul de prognoză, în special din cauza energiei, deoarece nu toți consumatorii sunt acoperiți de schema de plafonare și deoarece numeroase contracte de energie electrică și gaze vor fi renegociate în lunile următoare, iar în aprilie 2023 schema de plafonare urmează să expire.
Prețurile alimentelor vor crește, de asemenea, având în vedere tendințele globale ale prețurilor și penuria cauzată de război. Inflația medie anuală este estimată la 11,1% în 2022, înainte de a încetini la 7,2% în 2023, când prețurile la energie ar trebui să se modereze. Dinamica salariilor mai puternică decât cea estimată în prezent reprezintă un risc ascendent pentru prognoza inflației.
Sursă: Comisia Europeană.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.