Măsurile unilaterale ale țărilor membre UE, pentru a combate răspândirea noilor variante de coronavirus, au perturbat fluxul de mărfuri în cadrul pieței unice a celor 27 de națiuni și riscă să închidă părți ale frontierei franco-germane, a acuzat Comisia. Comisia Europeană caută o abordare coordonată a acțiunilor de la frontieră între statele UE, iar de aceeea a acordat Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Germaniei, Ungariei și Suediei 10 zile pentru a justifica restricțiile impuse unilateral. 

Comisarul pentru justiție Didier Reynders a spus că acestea “au mers prea departe” cu deciziile prin care au restabilit controalele la frontieră. Ministrul Michael Roth a apărat acțiunile Berlinului, motivând că protecția cetățenilor este primordială. Pe de altă parte, președintele Emmanuel Macron spune că frontierele interne dintre țările UE ar trebui să rămână deschise.

Liderii UE dezbate joi și vineri problema restricțiilor și abordarea care trebuie urmată la nivelul blocului comunitar. Într-un draft văzut de Reuters se arată că țările sunt de acord că călătoriile neesențiale în bloc trebuie să rămână restricționate, deoarece riscul rămâne ridicat. Cancelarul austriac Sebastian Kurz a solicitat “standarde comune pentru călătorii și transportul de mărfuri în UE pentru a asigura funcționarea pieței unice”.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday