Potrivit Instituției, producătorii auto, deși aveau tehnologia necesară pentru reducerea emisiilor nocive peste standardul cerut legal, au evitat să concureze și să utilizeze întregul potențial al acestei tehnologii.

Cei cinci producători auto din Germania, Daimler, BMW, Volkswagen, Porsche și Audi beneficiază de tehnologia necesară pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon sub normele maxime impuse prin lege, în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Cu toate acestea, companiile au evitat să folosească întreg potențialul acestei tehnologii pentru a reduce emisiile sub maximul admis de lege”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Margrethe Vestager a precizat că, prin decizia celor trei grupuri de a evita să concureze prin folosirea acestei tehnologii, consumatorilor le-a fost respinsă oportunitatea de a achiziționa autovehicule cu norme de poluare mai scăzute.

Grupul Volkswagen, care deține și mărcile Audi și Porsche, trebuie să plătească o amendă de 500 de milioane de euro, în timp ce BMW este nevoită să achite 375 de milioane de euro. Grupul Daimler nu a fost amendat deoarece a raportat complotul și a cooperat în ancheta.

Din 2006 până în 2014, cei trei constructori auto germani au conspirat să limiteze dezvoltarea și aprobarea tehnologiilor de reducere a emisiilor poluante pentru automobilele vândute în Europa. Colaborarea celor trei a avut ca obiectiv împiedicarea concurenței și a „încălcat regulile comunitare anti-trust.” Au fost restricționate mai ales două tipuri de tehnologii: una de reducere a emisiilor de oxid de azot generate de mașinile cu motoare Diesel, a doua de reducere a particulelor dăunătoare emise de mașinile pe benzină, conform G4Media.

Surse: Reuters, Deutsche Welle 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday