Comisia de la Veneția s-a reunit astăzi, pentru a discuta despre modificările aduse Legilor Justiției prin OUG de Guvernul României, și despre modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Comisia a adoptat o opinie privind amendamentele la Codul penal și Codul de procedură penală, în care critică modificările. Comisia de la Veneția susține că amendamentele adoptate afectează lupta împotriva corupției și afectează eficiența sistemului de Justiție.

De asemenea, Comisia mai recomandă autorităților române să repună toate amendamentele într-o dezbatere reală.

Update: Modificările aduse la Legile Justiției în România afectează lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave, potrivit Comisiei de la Veneția, se arată într-un comunicat de presă emis de Consiliul Europei. 

Comisia de la Veneția își exprimă îngrijorarea că mai multe amendamente depuse la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală afectează eficiența sistemului de Justiție și combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să realizeze o reevaluare globală a amendamentelor din ambele Coduri, printr-un proces de consultare cuprinzător și eficient, pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă, care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești.”, potrivit comunicatului.

Reprezentanții Comisiei subliniază și faptul că autoritățile române trebuie să țină cont de standardele aplicabile și să urmeze orientările Curții Constituționale.

La data de 12 octombrie, Curtea Constituțională a României a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale sunt neconstituționale, iar constituționalitatea modificările aduse Codului Penal va fi examinată la sfârșitul acestei luni.”, menționează Comisia de la Veneția.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unele amendamente avizul preliminar emis în iulie privind trei proiecte de lege care modifică legislația existentă privind statutul judecătorilor și al procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii. Avizul prevede faptul că aceste legi ar afecta negativ eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu consecințe negative asupra luptei împotriva corupției. Cele trei legi au fost deja promulgate și au intrat în vigoare.

Update: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a arătat, într-o postare pe pagina de Facebook, că avizul Comisiei de la Veneția reține „soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative”. Comisia de la Veneția a recomandat abrogarea acestei soluții legislative, potrivit ministrului Justiției.

Amintim că Guvernul a modificat Legile Justiției prin ordonanță de urgență, anunțul fiind făcut de premierul Viorica Dăncilă luni, la începutul ședinței de Guvern.

Partidul Național Liberal a trimis joi o scrisoare către Comisia de la Veneția, în care avertizează că “OUG care modifică legile Justiției preia doar două dintre recomandările Comisiei, nu are aviz CSM și dezechilibrează sistemul judiciar”.

Procurorul General al României a declarat, despre OUG pe Justiție, că afectează dosarele în curs: „Vor înceta delegările pe funcții. Va fi greu de imaginat cum se vor finaliza unele anchete. Parchetul General a emis azi noapte un comunicat de avertizare.”

Totodată, Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința OUG care modifică Legile Justiției.

Ordonanța de urgență care modifică Legile Justiției, publicată în Monitorul Oficial după mai bine de 30 de ore de la adoptare prevede, printre altele, creșterea vechimii în magistratură de la 8 la 10 ani pentru poziţiile de procuror general, de prim-adjunct şi de adjunct al acestuia, pentru funcţiile de conducere din DNA şi DIICOT. De asemenea, procurorii care vor să acceadă în DNA sau DIICOT trebuie să aibă o experiență în profesie de minimum zece ani.

DNA a avertizat, într-un răspuns pentru G4Media, că noile condiții de vechime impuse procurorilor nu pot fi aplicate retroactiv, deoarece ar încălca legea fundamentală: Direcția Națională Anticorupție ar pierde 34 de procurori.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday