Blocul comunitar se străduiește să susțină statele membre în recuperarea din recesiunea cauzată de pandemie, a declarat Paolo Gentiloni, la conferința de presă a Eurogrupului. “În ceea ce privește politica fiscală, am trimis o scrisoare săptămâna trecută miniștrilor de finanțe ai UE pentru a le oferi îndrumări, în timp ce își pregătesc bugetele naționale pentru 2021. Politicile fiscale ar trebui să sprijine redresarea anul viitor, atât la nivelul Zonei Euro, cât și în celelalte state membre. Măsurile fiscale adecvate pentru susținerea redresării vor trebui alese cu atenție. Principiul de bază, așa cum este explicat în scrisoarea noastră, este că măsurile ar trebui să fie temporare si bine direcționate. Utilizarea și eficacitatea acestora trebuie revizuite periodic, a continuat Comisarul European.

Există, desigur, o diferență între o politică fiscală care vizează abordarea situației de urgență și una care se concentrează pe realizarea unei redresări durabile. Relevanța acestor două tipuri de politică fiscală în 2021 va depinde de traiectoria coronavirusului. Ambele pot coexista efectiv – urgența și recuperarea – și probabil așa va trebui, deoarece tranziția de la faza pandemică la cea post-pandemică nu va fi clară. Va fi treptată. Probabil că incertitudinea va rămâne prezentă. Deci agilitatea și flexibilitatea vor fi esențiale în proiectarea și implementarea politicilor fiscale pentru 2021.

Comisia Europeană, însărcinată cu aplicarea regulilor fiscale, a suspendat la începutul anului cerința UE de a menține deficitele guvernamentale sub 3% din PIB și de a reduce datoria publică în fiecare an, întrucât economia a intrat într-o scădere record.

Surse alternative: Reuters, Comisia Europeană.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday