Update: Guvernul a adoptat măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 73 prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Pentru a intra în vigoare, măsurile trebuie aprobate și în Guvern. Mare parte dintre aceste măsuri au fost anunțate anterior de premierul Cîțu.

Principalele modificări:

a) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

b) creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5,00-18,00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori cu menținerea excepțiilor în vigoare:

c) *creșterea vârstei până la care copii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ* al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

d) delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală.

e) introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

După terminarea ședinței de guvern, dar și înainte ca ședința CNSU să înceapă, premierul Florin Cîțu a declarat că urmează a fi dezbătută “o hotărâre pentru că între 4 la mie şi 6 la mie se închid activităţile economice la ora 18 şi atunci trebuie să reglementăm şi acest lucru. Cred că azi dăm hotărârea CNSU şi hotărârea de guvern cred că mâine sau vineri, va fi ceva online”.

Timișoara este primul mare oraș al țării care a intrat în carantină de noapte, între orele 20 și 5, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Măsura mai prevede închiderea magazinelor la ora 18. În București, astăzi a fost depășită incidența de 3 cazuri la mie, iar Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență urmează să decidă introducerea certificatului verde. Aceeași situație se înregistrează și în Cluj-Napoca, oraș care a depășit marți 3 cazuri la mie. În Iași, incidența raportată astăzi este de 2,08.

Hotărârea CNSU

HCNSU 73

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday