CNN: Un scandal politic stă să izbucnească în Marea Britanie, după ce fostul premier David Cameron a intervenit pe lângă actualul ministrul de Finanțe să faciliteze acordarea de fonduri pentru o companie pentru care lucrează.

Fostul prim-ministru britanic, David Cameron, este implicat într-un scandal în care este acuzat că și-ar fi folosit legăturile personale cu ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, pentru a încerca să asigure fonduri guvernamentale în perioada pandemiei, pentru a preveni prăbușirea companiei de servicii financiare pentru care lucra, Greensill Capital. Cameron a fost premierul conservator în perioada 2010-2016, iar Sunak a intrat pentru prima dată în parlament în 2015, sub conducerea lui Cameron.

Cameron a confirmat că i-a trimis un mesaj lui Sunak legat de salvarea firmei și că Lex Greensill (directorul executiv și fondatorul companiei) a lucrat la Downing Street când el a fost prim-ministru.

Compania nu a primit în cele din urmă împrumutul din fondul Covid de finanțare a companiilor, dar a primit fonduri dintr-o altă schemă de sprijin, de împrumuturi pentru companiile a căror activitate economică a fost suspendată din cauza pandemiei, a confirmat marți în Parlament ministrul Paul Scully.

Greensill, aflată acum în insolvență, s-a concentrat pe finanțarea lanțului de aprovizionare, care ajută companiile să fie plătite mai devreme pentru serviciile lor prin împrumuturi pe termen scurt. Trezoreria a publicat două cereri trimise de actualul ministru de Finanțe ca răspuns lui Cameron în 3 și 23 aprilie 2020, dar a refuzat să publice textele lui Cameron.

Cameron a recunoscut și că a făcut lobby pentru ca numeroase alte companii să folosească serviciile Greensill în Serviciul Național de Sănătate finanțat public din Marea Britanie, dar că nu a intervenit în favoarea Greensill pentru propriul câștig financiar, ci pentru a proteja numeroasele companii și locuri de muncă pe care Greensill le-a finanțat. Cameron spune că nu a încălcat “nici o regulă guvernamentală”.

Sunak și-a apărat acțiunile, spunând că este corect ca departamentul său “să se angajeze cu părțile interesate și să ia în considerare sugestiile de politici care ne sunt puse, în special într-o criză fără precedent”. Downing Street a refuzat să comenteze.

Scandalul vine într-un moment în care guvernul Johnson este sub presiune, pentru că există suspiciuni că, în timpul pandemiei, a acordat mai des contracte guvernamentale persoanelor apropiate de administrație. 

Analiza completă pe CNN

Sursă foto: Palinchak | Dreamstime.com

 

Folosim cookies