Fostul prim-ministru britanic, David Cameron, este implicat într-un scandal în care este acuzat că și-ar fi folosit legăturile personale cu ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, pentru a încerca să asigure fonduri guvernamentale în perioada pandemiei, pentru a preveni prăbușirea companiei de servicii financiare pentru care lucra, Greensill Capital. Cameron a fost premierul conservator în perioada 2010-2016, iar Sunak a intrat pentru prima dată în parlament în 2015, sub conducerea lui Cameron.

Cameron a confirmat că i-a trimis un mesaj lui Sunak legat de salvarea firmei și că Lex Greensill (directorul executiv și fondatorul companiei) a lucrat la Downing Street când el a fost prim-ministru.

Compania nu a primit în cele din urmă împrumutul din fondul Covid de finanțare a companiilor, dar a primit fonduri dintr-o altă schemă de sprijin, de împrumuturi pentru companiile a căror activitate economică a fost suspendată din cauza pandemiei, a confirmat marți în Parlament ministrul Paul Scully.

Greensill, aflată acum în insolvență, s-a concentrat pe finanțarea lanțului de aprovizionare, care ajută companiile să fie plătite mai devreme pentru serviciile lor prin împrumuturi pe termen scurt. Trezoreria a publicat două cereri trimise de actualul ministru de Finanțe ca răspuns lui Cameron în 3 și 23 aprilie 2020, dar a refuzat să publice textele lui Cameron.

Cameron a recunoscut și că a făcut lobby pentru ca numeroase alte companii să folosească serviciile Greensill în Serviciul Național de Sănătate finanțat public din Marea Britanie, dar că nu a intervenit în favoarea Greensill pentru propriul câștig financiar, ci pentru a proteja numeroasele companii și locuri de muncă pe care Greensill le-a finanțat. Cameron spune că nu a încălcat “nici o regulă guvernamentală”.

Sunak și-a apărat acțiunile, spunând că este corect ca departamentul său “să se angajeze cu părțile interesate și să ia în considerare sugestiile de politici care ne sunt puse, în special într-o criză fără precedent”. Downing Street a refuzat să comenteze.

Scandalul vine într-un moment în care guvernul Johnson este sub presiune, pentru că există suspiciuni că, în timpul pandemiei, a acordat mai des contracte guvernamentale persoanelor apropiate de administrație. 

Analiza completă pe CNN

Sursă foto: Palinchak | Dreamstime.com

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday