Publicația americană citează sub protecția anonimatului un oficial NATO care a afirmat că este din ce în ce mai probabil ca Belarus să intre în acest conflict. Putin are nevoie de ajutor. Orice ajutor ar fi binevenit”. Separat, un reprezentant al serviciului de informații al Alianței a declarat că guvernul de la Minsk pregătește terenul pentru a justifica o ofensivă împotriva Ucrainei”.

O sursă din rândul opoziției belaruse a transmis CNN că mii de militari belaruși sunt pregătiți pentru invadarea Ucrainei în zilele următoare. În opinia reprezentantului opoziției, acest gest are o mai mare importanță geopolitică decât militară.

Cetățenii statului Belarus au votat, în cadrul unui referendum, ca țara să găzduiască permanent trupe rusești și arme nucleare. Oficiali ai Pentagonului au relatat pentru CNN că până acum nu au dovezi că Rusia a adus astfel de armament în țara vecină. Totuși, Alexandr Lukașenko a permis unei coloane de blindate rusești să tranziteze teritoriul țării sale, pentru a avea un nou punct din care să atace Ucraina.

De asemenea, sursele occidentale nu au dovezi că militarii belaruși sunt pregătiți pentru invadarea Ucrainei. Oficialul NATO a mai declarat că nu este încă clar modul în care trupele Belarusului ar putea acționa în Ucraina, dar una dintre sarcinile acestora ar putea fi blocarea graniței de vest a Ucrainei, pe unde de cele mai multe ori NATO a trimis ajutor militar țării sub asediu. 

Alexandr Lukașenko a declarat săptămâna trecută că țara sa nu se va implica în război, comentând informația că ucrainenii au lansat rachete asupra statului pe care-l conduce. Atunci a mai avertizat că, totuși, “răbdarea Belarusului nu este nelimitată.”

Sursa: CNN

Sursa Foto: Raja Rc/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday