Pe lângă SUA, și Marea Britanie se poziționează în favoarea acestei mobilizări, subliniază CNN, care adaugă faptul că nu toate statele membre NATO sunt de acord. Prin urmare, SUA se află în discuții pentru a trimite forțe suplimentare printr-un sistem bilateral sau, așa cum a descris un oficial citat de CNN, sub forma unei “coaliții a celor dispuși” să trimită militari în estul Europei.  

Pe lângă România, printre țările în care ar putea fi trimise noi trupe se mai numără și Bulgaria și Ungaria. Astfel, în fiecare dintre acestea ar putea fi trimiși să staționeze încă o mie de militari NATO, în cazul în care va fi nevoie după o eventuală invazie a Ucrainei. Numărul este similar cu trupele staționate în prezent în Statele Baltice și în Polonia. 

Astfel forțele americane ar putea opera, așa cum o fac deja, unilateral în Europa, dar și sub structurile de comandă NATO deja existente. Posibilitatea de desfășurare a unor forțe mai aproape de pragul Rusiei înainte de o invazie marchează o schimbare a abordării Administrației Biden, care anterior se ferea de acțiuni directe care ar provoca Moscova. Pe de altă parte, mișcarea ar putea fi folosită ca un exemplu al tipului de postură agresivă a NATO, de altfel invocată de nenumărate ori de către Rusia pentru a-și justifica acumularea de forțe de-a lungul granițelor Ucrainei.

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA au plasat deja 8.500 de militari în stare de alertă în cazul în care o forță de răspuns a NATO este formată și este nevoie rapid de mobilizarea acestora. SUA și NATO au zeci de mii de militari deja în Europa.

În această după-amiază, Ambasada SUA la Kiev le-a cerut tuturor cetățenilor americani să se pregătească pentru a pleca din Ucraina: “Situația de securitate din Ucraina continuă să fie imprevizibilă din cauza amenințării sporite a acțiunii militare ruse și se poate deteriora rapid”.

Sursa: CNN

Foto: Welcomia | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday