CNN citează o declarație făcută de un oficial sub protecția anonimatului care arată că la începutul lunii martie, la aproximativ două săptămâni de la izbucnirea războiului, Ucraina mai dispunea atunci de 56 de avioane de vânătoare, adică aproximativ 80% din total. Cu toate acestea, misiunile aeriene ale Ucrainei erau limitate, la mai puțin de 10 zboruri pe zi. Chiar și acum, cu mai multe aeronave operaționale, spune oficialul, Forțele Aeriene ucrainene încă efectuează un număr foarte limitat de ieșiri zilnice.

Pe de altă parte, SUA s-au angajat să trimită Ucrainei 16 elicoptere Mi-17, dar administrația americană a refuzat să se implice într-un transfer de aeronave MiG-29 dintr-o altă țară în Ucraina.

De asemenea, apărarea antiaeriană a Ucrainei a primit baterii de rachete sol-aer S-300 și rachetele antiaeriene portabile. Această combinație de armament și aeronave, scrie CNN, a împiedicat Rusia să domine aerian operațiunile din Ucraina. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday