Patru oficiali care au cunoștință despre aceste interceptări au declarat în anonimat pentru CNN că unii oficiali ruși sunt îngrijorați că o invadare totală a Ucrainei ar fi mult mai costisitoare și mai dificilă decât anticipează Vladimir Putin și alți lideri de la Kremlin. 

Potrivit CNN, între oficialii ruși care se îndoiesc de aprecierea lui Putin sunt atât reprezentanți ai serviciilor secrete, cât și din cadrul armatei. Potrivit acelorași interceptări, oficialii s-au plâns că în repetate rânduri, planurile Rusiei au fost descoperite și expuse public de către statele vestice. Totuși, nu există indicii că măcar unul dintre ei s-ar opune planului general al Moscovei sau s-ar revolta împotriva ordinelor lui Putin.

Un alt oficial din cercul serviciilor americane de informații, citat de asemenea în anonimat de CNN, remarcă faptul că Rusia are o armată bine organizată care va executa în mod eficient ordinele. Totuși, un înalt oficial european crede că operațiunea de invadare va fi una dificilă: “Unii oameni din cadrul armatei Rusiei nu înțeleg care este planul de bătaie. Personalul din Apărare consideră că este un plan dificil prin care să te impui“.

Una dintre sursele citate de publicația americană a spus că este posibil ca îngrijorările reprezentanților armatei ruse să fi fost ascultate, dată fiind evoluția și extinderea capacităților militare lângă granița Rusiei cu Ucraina, în ultimele două luni.

Sâmbăta trecută, oficiali din administrația americană au transmis că la graniță sunt masate 70% din efectivele militare necesare pentru o invazie totală și că, în condițiile unei intervenții la sol și din aer la scală largă, Kievul ar putea fi cucerit în 48 de ore. O altă posibilitate este ca rușii să atace din mai multe părți, pentru decimarea statului ucrainean și fracturarea capacității sale de răspuns.

Comunitatea americană de informații este, în mare parte, izolată de Vladimir Putin și oamenii lui de încredere, la fel cum aceștia din urmă sunt izolați de agenții care execută ordinele lui Putin, subliniază CNN. Chiar și așa, planurile Moscovei au fost observate ușor, în parte și datorită imaginilor surprinse din satelit.

Sursa: CNN

Foto cu caracter ilustrativ/Sursa: Dimaberkut | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday