Mai multe surse au declarat pentru CNN că în setul de sancțiuni va fi inclusă și o așa-numită “clauză nucleară”, care presupune deconectarea Rusiei de la sistemul de plăți SWIFT, folosit de băncile din întreaga lume. Parlamentul European a cerut încă din primăvară ca această măsură să fie pusă în practică, în cazul în care Rusia invadează Ucraina.

În privința sancțiunilor aplicate producătorilor de energie, o persoană citată în anonimat a declarat că “vor fi al naibii de severe”, mai dure decât orice restricție îndreptată împotriva unui stat, cu excepția Iranului și a Coreei de Nord. Sursele au mai transmis că Biden nu a luat o decizie finală, pentru că încă se consultă cu partenerii europeni pentru acțiuni coordonate.

Analiștii de politică internațională se așteaptă ca Moscova să riposteze la aceste măsuri prin diminuarea producției de energie și scăderea livrărilor către Occident.

Joe Biden și Vladimir Putin urmează să discute, în cadrul unui summit virtual, în cursul zilei de marți. 

Potrivit serviciilor americane de informații, Rusia este pregătită să lanseze o ofensivă în Ucraina în lunile următoare, în condițiile în care a masat circa 175 de mii de militari de-a lungul graniței comune, în timp ce guvernul ucrainean vorbește de circa 95 de mii de soldați și se așteaptă ca un atac să înceapă în ianuarie.

Sursa: CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday