Procurorii DIICOT îi acuză de șantaj, lipsire de libertate, violarea sediului profesional, în formă continuată, violarea vieții private, acces ilegal la un sistem informatic, tentativă la transfer neautorizat de date informatice, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, divulgarea informațiilor secrete de stat.

Astfel, în perioada decembrie 2019 – august 2020, gruparea a desfășurat activități de identificare a unor oameni de afaceri pe care i-a supravegheat, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate (dispozitive GPS și dispozitive de interceptare și înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental) și, sub diferite pretexte, le-a solicitat remiterea unor sume importante de bani.

Potrivit procurorilor, țintele erau persoane implicate sau bănuite că ar avea legătură cu traficul internațional de droguri. Persoanele vizate erau identificate fie după antecedentele penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării.

Liderul grupării era cel care identifica potențiali oameni de afaceri, iar ulterior îi coordona pe ceilalți membri să monteze pe autovehiculele persoanelor vătămate dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS, unele dintre acestea având și funcția de microfon prin care se putea realiza ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către persoanele vătămate.

Având în vedere experiența profesională dobândită în perioada în care și-a desfășurat activitatea în cadrul structurilor operative ale M.A.I., liderul grupului i-a instruit periodic pe ceilalți inculpați, în vederea adoptării, în mod constant, a unor măsuri de contracarare a unor eventuale acțiuni derulate de organele de urmărire penală și care să îi vizeze.

Gruparea infracțională a fost destructurată în vara anului trecut, când doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăți comerciale de pe raza județului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.

Sursa: Comunicat DIICOT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday