Președintele chinez Xi Jinping a cerut un „mecanism global” care să folosească codurile QR, care sunt ușor de citit, pentru a redeschide călătoriile internaționale. Concret, acestea vor conține informații privind starea de sănătate a persoanei care vrea să plece într-o călătorie. 

“Trebuie să armonizăm în continuare politicile și standardele și să stabilim piste rapide pentru a facilita fluxul de oameni”, a spus Xi Jinping, care urmărește redeschiderea economiei globale, inclusiv restabilirea lanțurilor de aprovizionare și liberalizarea comerțului cu consumabile medicale esențiale.

Codurile QR au fost utilizate pe scară largă în China din februarie pentru a ajuta la limitarea răspândirii Covid-19, conținând indicatori pentru starea de sănătate a fiecărei persoane. 

Directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, și-a exprimat prudența față de propunerea președintelui Xi. “Un astfel de pas ar putea deveni cu ușurință un cal troian pentru o monitorizare politică mai largă”, a spus el. 

Potrivit sistemului propus, un cod verde înseamnă permisiune liberă de călătorie, în timp ce un cod portocaliu sau roșu indică faptul că persoana trebuie să fie plasată în carantină timp de până la două săptămâni.

Orașul Hangzhou a declarat că intenționează să realizeze o versiune permanentă a aplicației bazată pe cod QR, care să fie utilizată pentru a atribui cetățenilor un scor personal pe baza istoricului medical, a controalelor de sănătate și a obiceiurilor de viață. Aceste coduri QR au fost utilizate și în Singapore și Australia pentru urmărirea contactelor. Pe baza lor, rezidenții pot intra și ieși din locurile pe care le vizitează, inclusiv mall-uri, restaurante și locurile lor de muncă.

Sursă: BBC

Foto: Pixabay/ Mohamed Hassan

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday