Partidul Comunist Chinez a sărbătorit 100 de ani de la înființarea sa cu o ceremonie uriașă în Piața Tiananmen, iar președintele Xi Jinping a transmis mesaje care au fost recepționate ca fiind agresive de către analiștii politicii externe a Chinei.

“Oamenii din China sunt buni la distrugerea lumii vechi, dar au creat și o lume nouă”, a spus Xi. În timpul discursului său președintele chinez a arătat că “trebuie accelerată modernizarea apărării naționale și a forțelor armate”, menționând că dorește să realizeze “reunificarea completă” a țării și să “distrugă” orice efort de independență a Taiwanului. La scurt timp după aceea, Taiwanul a răspuns că este hotărât să-și apere suveranitatea și democrația.

Între timp, în Hong Kong, mii de polițiști au fost desfășurați în anticiparea unor eventuale proteste prilejuite cu ocazia serbărilor aniversare ale PCC.

În cei opt ani de când se află la conducerea Chinei, Xi Jinping a abordat reforme majore de politică internă, prin lansarea unei campanii anticorupție dar și prin intervenții dure împotriva oricăror  dizidenți. Pe plan extern s-a străduit să stimuleze influența globală a Chinei prin investiții în diferite țări, inclusiv a celor occidentale.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday