China plănuiește să extindă programul său experimental de modificare a vremii, astfel încât să acopere o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați, mai mult de jumătate din suprafața țării.

Potrivit Consiliului de Stat, acest program va fi implementat până în 2025 și are ca scop îmbunătățirea performanțelor agriculturii, prevenirea incendiilor forestiere sau rezolvarea unor probleme meteorologice drastice, precum seceta sau temperaturile extrem de ridicate. 

Conceptul folosit se bazează pe rachete similare celor folosite și în România împotriva norilor, care “injecteaz” norii cu cantități mici de iodură de argint, provocând condes și precipitații. Doar că programul chinez este mult mai amplu și urmărește nu atât împiedicare grindinei cât mai ales controlul ploilor și al zăpezilor. Potrivit unui studiu realizat de Fundația Națională de Științe din Statele Unite (care a investit și ea în program), tehmologia poate provoca ninsoare (utilă pentru agricultură) pe o suprafață mare, cu ajutorul unor condiții atmosferice favorabile. 

China a mai folosit acest program pentru a proteja zonele agricole dar și pentru a asigura o vreme frumoasă la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing. Până acum a cheltuit 1,34 de miliarde de dolari pentru acest program, între 2012 și 2017, dar a redus anul trecut finanțarea cu 70%. 

Sursa: CNN

Folosim cookies