Potrivit Consiliului de Stat, acest program va fi implementat până în 2025 și are ca scop îmbunătățirea performanțelor agriculturii, prevenirea incendiilor forestiere sau rezolvarea unor probleme meteorologice drastice, precum seceta sau temperaturile extrem de ridicate. 

Conceptul folosit se bazează pe rachete similare celor folosite și în România împotriva norilor, care “injecteaz” norii cu cantități mici de iodură de argint, provocând condes și precipitații. Doar că programul chinez este mult mai amplu și urmărește nu atât împiedicare grindinei cât mai ales controlul ploilor și al zăpezilor. Potrivit unui studiu realizat de Fundația Națională de Științe din Statele Unite (care a investit și ea în program), tehmologia poate provoca ninsoare (utilă pentru agricultură) pe o suprafață mare, cu ajutorul unor condiții atmosferice favorabile. 

China a mai folosit acest program pentru a proteja zonele agricole dar și pentru a asigura o vreme frumoasă la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing. Până acum a cheltuit 1,34 de miliarde de dolari pentru acest program, între 2012 și 2017, dar a redus anul trecut finanțarea cu 70%. 

Sursa: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday