China se confruntă cu o criză energetică deoarece lipsa de aprovizionare cu cărbuni, înăsprirea standardelor ecologice în ceea ce privește emisiile de carbon și cererea puternică din partea producătorilor și a industriei au împins prețurile cărbunelui la niveluri record și au declanșat restricții de utilizare pe scară largă.

Cel puțin 15 companii chineze au declarat că producția a fost întreruptă din cauza restricțiilor referitoare la consumul de energie, în timp ce mai mult de 30 de firme listate în Taiwan, cu operațiuni în China, au încetat să lucreze pentru a respecta limitele de consum.

Deficitul de energie a afectat producţia în industrii din mai multe regiuni din China şi afectează perspectiva creşterii economice, într-un moment în care a doua cea mai mare economie din lume dă deja semne de încetinire.

Industria oțelului, aluminiului și cimentului a fost puternic afectată. Hârtia și sticla ar putea fi următoarele industrii care se vor confrunta cu întreruperi ale aprovizionării, au spus analiștii. Au fost afectați și producătorii de substanțe chimice, coloranți, mobilier și soia.

Analiștii Morgan Stanley consideră că reducerile de producție, dacă sunt prelungite, vor avea un impact negativ de un punct procentual asupra creșterii PIB-ului Chinei în al patrulea trimestru. Banca Nomura şi-a redus estimările privind creşterea economiei chineze în trimestrul trei şi patru la 4,7% şi 3%, de la 5,1% şi 4,4%. Estimarea anuală a fost redusă de la 8,2% la 7,7%.

Raționalizarea a fost pusă în aplicare în timpul orelor de vârf în multe părți din nord-estul Chinei de săptămâna trecută, dar locuitorii orașelor au declarat că întreruperea electricității are loc mai devreme și durează mai mult acum, în timp ce unele magazine funcționează la lumina lumânării, iar altele se închid mult mai devreme, la ora 16.

China, cel mai mare consumator de energie din lume și sursă de gaze cu efect de seră pentru încălzirea climei, a declarat că își propune să aducă emisiile de carbon la un nivel minim până în 2030 și să ajungă la zero emisii până în 2060.

Sursă: Reuters

Sursa foto: Xi Zhang | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday