Între aprilie și iunie, PIB-ul Chinei s-a apreciat cu doar +0,4% față de același interval din 2021, sub așteptările analiștilor (+1%), în condițiile în care în primul trimestru crescuse cu +4,8%. Este cel mai slab rezultat de când guvernul chinez ține evidențele, adică de la începutul anului 1992, excluzând scăderea de -6,9% la începutul lui 2020, provocată de izbucnirea pandemiei.
Față de ianuarie – martie 2022, în al doilea trimestru economia a scăzut cu -2,6%, de asemenea mai mult decât anticipau economiștii (doar -1,5%). Din cauza restricțiilor care au fost în vigoare în martie și aprilie, PIB-ul capitalei comerciale Shanghai a scăzut cu -13,7% în trimestrul doi, față de același interval de referință din anul trecut.
Creșterea economiei chineze a încetinit abrupt în al doilea trimestru al anului, perioadă în care țara s-a confruntat cu un nou val Covid și cu mai multe perioade de carantine în marile orașe. Analiștii se așteaptă ca aceste influențe să se resimtă și pe parcursul următoarelor luni.
Reuters notează că rezultatele financiare anunțate astăzi contribuie și mai mult la alimentarea temerilor legate de o recesiune la nivel global. În acest climat, deja mai multe bănci centrale din toată lumea au decis să-și majoreze dobânda de referință, în încercarea de a lupta cu inflația.
Sursă alternativă: CNBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.